best bekeken : helemaal gek van Norton motoren

H-e-l-e-m-a-a-l gek van NORTON motoren!

De trotse eigenaar van het Norton museum in Best.

In gesprek met: Albert van der Heijden.

Door Ronaldus. Foto’s: Bestbekeken.

Dat het NORTON museum aan de Nieuwstraat in Best een volledig uit de hand gelopen hobby is, blijkt al meteen bij binnenkomst. Overal waar je je hoofd wendt of keert, zie je de mooiste exemplaren van dit legendarische motormerk, evenals merk-gebonden prullaria en onderdelen. Eigenaar Albert van der Heijden (67), gestoken in een blauw overall, raakt er in ieder geval niet over uitgesproken.

Samen met hem wandelen we langs zijn zorgvuldig opgebouwde en unieke collectie Norton’s. Snel gaat dit niet, want bij vrijwel iedere motor staan we stil en luister ik niet alleen naar de stortvloed aan technische details, maar zeker zo interessant, de manier waarop hij in het bezit ervan is gekomen. Aan iedere motor plakt een apart verhaal die Albert met verve en waarschijnlijk voor de zoveelste maal met evenveel enthousiasme overbrengt. Zoals een boer die 3 roestige exemplaren onder een afdak op zijn erf had staan en stonden weg te kwijnen. Albert nam ze over van de boer en restaureerde ze tot in de perfectie. Later kocht de zoon van diezelfde boer een exemplaar terug. Gerestaureerd en wel.

Zo heeft iedere motor zijn eigen geschiedenis.’Kijk,’ zegt hij zijn verhaal abrupt onderbrekend.  ‘Hier ben ik geboren’ en hij wijst naar een opkamertje waar we langs lopen. ‘En misschien ook wel verwekt,’ grijnst hij er mompelend erachter aan. Het opkamertje, dat met een klein trapje is te bereiken, is omgetoverd tot een soort bibliotheek waar talloze boeken, tijdschriften enz. staan met als onderwerp, hoe kan het ook anders, Norton motoren. ‘Dit huis is uit 1896 en was vroeger een manufacturenzaak. Het huis is altijd in de familie gebleven. Ik ben de vierde generatie. Kijk, deze foto’s zijn gemaakt bij dit huis’ en hij wijst trots naar een paar oude ingelijste sepia foto’s aan de muur waarop zijn voorouders statig poseren voor de fotograaf.

‘Dit is een echt racemonster,’ zegt Van der Heijden als we ons weer tussen de motoren proberen te manoeuvreren. ‘Gebouwd in 1959 en heeft meegedaan met de TT in Assen. Lang geleden alweer, maar toch…,’ spreekt hij met de nodige eerbied in zijn stem. ‘Norton is in 1993 failliet gegaan en daarna is de naam en het concept door iemand overgenomen, maar het legendarische merk, ze worden nog steeds geproduceerd, kwam niet echt meer van de grond.’ We staan stil bij het oudste exemplaar uit zijn collectie. Uitgerust met een geraffineerde installatie om het carbid te ontsteken in de koplamp, ben ik vol bewondering over de technische hoogstandjes waarmee de antieke motorfiets nog meer mee is uitgerust. De Norton stamt uit 1925 en is een genot voor het oog, maar eist de nodige vaardigheden en handelingen van de berijder. ‘Mijn jongste Norton staat daar,’ en Albert wijst naar een exemplaar iets verderop. ‘Die is uit 2011, dus daar zit nogal wat jaartjes tussen.’ We lopen langs een Norton 500T uit 1949, eveneens een fraai exemplaar, maar ook een tweetal speciale trial-exemplaren en een motor met zijspan, speciaal uitgebalanceerd om zonder “zwaar stuur” met zijspan te kunnen toeren. Verderop rust een groot opengewerkt motorblok op een stevige bok. Het diende als lesmateriaal.’Via marktplaats op de kop getikt,’ zegt Albert met een glimlach dat een koopje verraadt.

Opvallend is een motorfiets die door van der Heijden geheel is samengesteld uit onderdelen van verschillende Norton’s, die in de loop der tijden zijn verzameld. Dat dit het enige exemplaar is op de wereld had ik al begrepen. Het zijn overigens niet alleen Norton motoren die het museum rijk is. Ook een prachtige verzameling fietsen kun je er vinden. Van jaren 50 renfietsen, transportfietsen tot een onmiskenbare en statige pastoorfiets met “hoog” stuur, die wordt geflankeerd door de hoed en de jas van de oud-eigenaar en tevens familielid uit vroegere tijden van Albert. Een onberispelijke vouwfiets uit de tweede wereldoorlog, die parachutisten ingeklapt meenamen met hun sprong om zich snel, eenmaal uitgeklapt, uit de wielen te kunnen maken als ze geland waren, is toch wel apart te noemen. We blijven nog even napraten in de werkplaats van Albert, waar hij nog honderduit praat over zijn 50 motoren, talloze fietsen en nog zo’n 10 te restaureren objecten, die nog bezoek zullen krijgen van zijn vaardige handen. Ik bedank hem voor zijn gastvrije ontvangst in zijn fraaie museum, dat iedere eerste zaterdag van de maand is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en voor de rest op afspraak is te bezoeken. Telefoon 0499 396149.

27 januari 2015

 

http://www.bestbekeken.nl/h-e-l-e-m-a-a-l-gek-van-norton-motoren

Comments are closed.